Гіпертонікам корисно їсти чорний шоколад

Раніше людям, у яких понижений тиск, лікарі рекомендували їсти чорний шоколад, щоб підбадьоритися і краще себе почувати. Але сьогодні фахівці прийшли до висновку, що цей продукт … знижує тиск.

 

Дослідники з Політехнічного інституту Коїмбри (Португалія) стверджують: щодня вживаючи шоколад, який на 90 відсотків складається з какао, гіпертоніки можуть нормалізувати тиск. Причому позитивний ефект буде помітним вже через місяць. Такий вплив на організм шоколад має завдяки потужним антиоксидантам флавонолів.

Примітно, що какао входить і до складу найефективнішого препарату від кашлю: смачні ліки можна приготувати вдома.

Добровольці з’їдали по 20 грамів шоколаду щодня протягом місяця. Одним давали ласощі з 55 відсотками какао, а іншим – з 90 відсотками. Вчені фіксували частоту серцебиття, еластичність судин і пульс добровольців до експерименту і після його закінчення. 

Виявилося, що показники артеріального тиску особливо покращилися у тих, хто їв шоколад з високим вмістом какао. Систолічний тиск у них знизився на 3,5 міліметра ртутного стовпчика, а діастолічний – на 2,3 мм ртутного стовпчика.

До речі, поліфеноли, що містяться в какао-бобах і шоколаді, уповільнюють старіння клітин, знижують холестерин і захищають від атеросклерозу, а значить – від інсультів та інфарктів.

Однак дослідники попереджають, що гіпертонікам потрібно обов’язково приймати призначені лікарем ліки, що контролюють тиск. А з приводу шоколаду слід проконсультуватися з сімейним лікарем, тому що цей продукт може викликати алергію, приводити до набору ваги і збільшення цукру в крові.